Austrocactus


Austrocactus (Cactaceae) är ett litet kaktussläkte från Patagonien, Sydamerika som endast omfattar fem arter. Det är små pelarkaktusar som kan vara solitära eller bilda grupper. Stammarna är upprätta eller krypande och har ganska många åsar. De har ömtåliga rötter och brukar ofta ympas på tåligare kaktusar, vanligen Opuntia. Om de odlas på egna rötter bör ett mycket väldränerat mineralistiskt humusfritt substrat användas. Övervintras helt torrt med god luftväxling. Som kaktusar generellt, är de ljuskrävande och bör placeras där de kan få så mycket sol som möjligt. Arterna kan frösås men de kan vara svåra att få att gro. Man bör köldbehandla fröerna före sådd. Någon månad eller två i kylskåpet brukar göra susen med de flesta frön. När man väl fått dem att gro kommer nästa problem: fröplantorna är mycket känsligare än de flesta andra kaktusarter och det är lätt hänt att de dör. Det gäller att hålla dem lagom fuktigt och inte alltför varmt.

Austrocactus sp. 870 m.l. (Michael Wolf)

Austrocactus sp. (fr. Wikipedia, foto: Michael Wolf)

 

A. bertinii är en variabel art med krökta tornar som kan vara både solitär eller med flera stammar. Den kan i sällsynta fall bli halvmetern hög men oftast lägre. Blommorna är gulaktiga till orangebruna. Arten är härdig till minst 20 minusgrader och föredrar högre sommarvärme än de övriga arterna.

A. coxii (syn. A. dusenii) får 50-60 cm långa smala stammar som blir 4-5 cm i diameter och ganska korta tornar. Stammarna är ofta nedhängande. Arten är mycket variabel. Blommorna är vitaktiga, rosa eller gula till orange. Arten lär klara temperaturer ner till ca -25°C.


A. hibernus (syn. A. philippii) har likt A. coxii halvt upprätta smala stammar men har längre tornar och blir ca 40 cm hög. Blommorna är gula till orange. Arten är härdig till minst 20 minusgrader.

A. patagonicus (A. bertinii v. patagonicus) har upprätta ca 50 cm höga stammar som är upp till 7-8 cm i diameter och beväpnade med krafiga något böjda tornar. Den har ljusrosa eller gula blommor. Arten lär klara temperaturer ner till ca -25°C.

A. spiniflorus har ca 20 cm långa och 4, 5 cm tjocka ofta rödaktiga och krypande stammar samt kraftiga tornar. Blommorna är rosa, purpurröda eller gula. Arten är härdig till minst 20 minusgrader.

 Tillbaka

Denna sajt använder cookies