Azara

 

Azara (Salicaceae tid. Flacourtiaceae) är ett litet släkte från Sydamerika bestående av städsegröna träd och buskar. De återfinns i både tempererade och subtropiska områden Blommorna är små och ofta gulaktiga. Även frukterna är små.


A. dentata är en buske som kan bli upp till 8 m hög, men vanligen mindre. Bladen är nästan runda och fint tandade medans blommorna är små och gula. Den har rykte om sig att klara temperaturer på styvt -20°C och vore kanske något att testa i åtminstone zon I för den som vill prova något nytt.

Azara dentata 870 m.l. (Penarc) W

A. dentata (fr. Wikipedia, foto: Penarc)

 

A. lanceolata är en stor buske med förhållandevis stora gula blommor. Bladen är ovala och är minst tre gånger så långa som breda med fint tandade kanter. Den föredrar lite skugga och ganska fuktigt under sommaren. Möjligen härdig i de allra mildaste delarna av landet och ska kunna klara åtminstone 15 minusgrader utan större skador.

Azara lanceolata (sv)

A. lanceolata, blad

 

 

A. microphylla kommer från Chile och Argentina och har som namnet berättar små blad. Även denna arten har små gula blommor. Arten blir inte lika hög som den förra. Den är inte speciellt kräsen på jord och vill ha ett soligt läge. Ska utan problem kunna klara 15 minusgrader utan skador och rankas ibland som en USDA zon 7 planta och kan testas i landets allra mildaste delar. Det finns en variegerad form i odling.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies