Butia

 

Butia (Arecaceae, tid. Palmae) är ett litet släkte i palmfamiljen som kommer från Sydamerika. Här hittar vi några av de mer köldhärdiga palmerna. Dock kan de inte mäta sig med Trachycarpus i härdighet och är nog endast lämpliga att testa i de allra mildaste delarna av zon I. Även där bör de skyddas kalla vintrar. De är nära släkt med Jubaea chinensis och kan bilda hybrider med denna art. Förökas med frön som är varmgroende och kan ta tid på sig innan de gror.


B. capitata är en mycket vacker fjäderpalm med grå till grågröna blad. Den blir inte speciellt stor och blir sällan mer än 5 m hög. Plantera den i skyddat läge i halvskugga eller sol och i en väldränerad jord. Brukar anses härdig till ca -12°C men det finns uppgifter på att plantor överlevt drygt -20°C, då med omfattande bladskador. Dock så har det nog i dessa fall rört sig om plantor odlade i områden med längre och varmare somrar. Troligtvis blir de aldrig så härdiga hos oss.

Butia capitata

B. capitata

 

B. eriospatha är snarlik den förra men blir något högre. Den ska vara minst lika härdig som den förra och möjligen snäppet härdigare. Odlas på samma sätt.


Tillbaka

Denna sajt använder cookies