Bygga stenparti


Man kan konstruera ett stenparti på flera olika sätt. Här kommer en beskrivning av hur jag byggt upp ett antal stenpartier för kaktusar och andra suckulenter. Man kan naturligtvis använda denna princip till andra växter. Det gäller bara att ha en optimal dränering för resp. växtslag.
Jag börjar med att lägga ut stora stenar som fungerar som stenpartiets ”yttervägg”. Därefter fyller jag på med dräneringen i botten som består av mindre stenar och grus (singel). Eftersom substratet som växterna ska ha som livsrum för sina rötter är relativt tunt så kommer dräneringslagret att vara tjockt. Som odlingssubstrat använder jag mig av en mager och väldränerad sandjord till växter såsom Sedum*, Sempervivum, Jovibarba m.fl. Till kaktusarna använder jag mest singel med ett mycket litet tillskott av sandjord. Överst toppdressar jag med rent singel för att det inte ska bli för fuktigt kring rothalsarna då det kan leda till röta. Därefter lägger jag i ett antal större stenar som dekoration. Många odlar sina kaktusar i rent grus. Detta kan vara lösningen om man bor i ett mycket nederbördsrikt område.

Stenparti 5 (1)

De yttre större stenarna har lagts ut samt en del mindre i mitten

Stenparti 5 (2)

Singel har lagts på

Stenparti 5 (3) 120610

Några plantor har här satts ut. Jag har här bara fyllt på med lite sandjord under resp. planta.
Extra fuktkänsliga arter som måste övervintras helt torrt täcker jag med plast i slutet på september och låter den sitta kvar fram till våren. Det är viktigt att luftcirkulationen är god då fuktig stillastående luft kan vara ett gift för känsliga plantor. Jag brukar bara göda mina plantor efter att det har regnat så att jag inte blöter ner dem i onödan. De är ju trots allt byggda för att klara långa torrperioder. Det är lämpligt att använda en svag lösning av t.ex. Blomstra. Det räcker gott och väl med halv dos.

*här avses Sedum samt de arter som tidigare räknades  till släktet men som nu har fått status att tillhöra andra släkten såsom t.ex. Hylotelephium, Phedimus, Petrosedum.

Hem

Denna sajt använder cookies