Callistemon

 

Callistemon lampborstar tillhör familjen myrtenväxter (Myrtaceae). Släktet består av fler än 30 arter av städsegröna buskar. De flesta arterna kommer från Australien. Blommorna ser ut som flaskborstar, därav namnet.


C. pityoides (räknades tidigare tillhörande arten C. sieberi), alpin lampborste. Det rör sig om en liten gul- blommande buske som växer i bergen i sydöstra Australien. Den återfinns på upp till nära 2000 m höjd. Bladen som är rödaktiga som unga är läderartade och smalt lansettlika och upp till 4-5 cm långa och bara styva halvcentimetern breda. Blommorna sitter i den för släktet  typiska ”flaskborsten”. Den har potentialen att överleva åtminstone i zon I om den skyddas vid extrem kyla. Plantor från de kallaste områdena bör klara drygt 20 minusgrader. Denna art vill ha ganska mycket vatten under sommaren och trivs nog allra bäst i en jord med en något sur reaktion (lågt pH). Kan sticklingsförökas men det kan vara svårt att få den att rota sig. Fröförökning är däremot i regel lätt.

C. pityoides 

 

 

C. subulatus kommer från sydöstra Australien och blir i regel bara meterhög. Bladen är långa och smala och blir upp till ca 4 cm långa. Blommorna är röda. Arten är möjligen härdig i de mildaste delarna av zon i.

C. sp. ’Woodlander’s Red’  Denna kultivar med röda blommor är rankad som en USDA zon 7 växt och bör kunna klara i de mildaste områdena i zon I då arten inte kräver någon speciellt varm och lång sommar för att uppnå full härdighet.

Callistemon 870

Callistemon sp.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies