Camellia


Camellia tillhör familjen familjen teväxter (Theaceae), och har sitt ursprung i Asien, från Himalaya österut till Korea och Indonesien. Släktet består av minst ett par hundra arter av städsegröna träd och buskar. Teplantan tillhör detta släktet (C. sinensis). Camellia är städsegröna buskar och mindre träd med läderartade blad och ofta stora vackra blommor. De flesta arterna och hybriderna är inte speciellt härdiga och i Sverige bör man nog i första hand testa följande kultivarer som ska höra till de allra köldtåligaste: Ashton’s Pride, Winter’s Cupid, Winter´s Interlude, Winter’s Toughie och Winter’s Waterlily. I de allra mildaste delarna av landet kan man dock testa andra kultivarer och arter. Camellia vill ha en väldränerad jord med lågt pH och trivs bra i skugga/halvskugga men klarar även soliga lägen. Se till att ge dem god tillgång till vatten under sommaren. Camellia kan sticklingsförökas men det kan vara knepigt att få dem att rota sig. Sticklingarna bör vara halv eller fullt mogna och tas sent på säsongen. Använd med fördel rotbildningspreparat. Även fröförökning kan vara knepigt då det ofta är svårt att få dem att gro.


C. japonica kan så småningom bli upp till 6-8 m hög med blanka läderartade blad som kan bli nästan deci- meterlånga och drygt hälften så breda. Blommorna kan få en diameter på över diametern. I ett vintermilt klimat kan de börja blomma redan under senvintern. Det finns flera tusen kultivarer och hybrider med C. japonica inblandad. Långsamt växande. Härdig t.o.m. USDA zon 6.

Camellia japonica (teckn.) 870

 C. japonica

 

C. oleifera är en kinesisk art som har blad som påminner om dem på C. sinensis, dv.s avlånga och fint tandade. Den växer buskartat eller trädligt och kan bli 5-6 m hög. Blommorna är ganska stora och vanligen vita. Arten är en viktig källa för olja som pressas ur fröna. En av de härdigaste arterna och anses odlingsbar t.o.m. USDA zon 6.

C. reticulata kommer från Yunnanprovinsen i sydvästra Kina och är ett träd som kan bli över 10 m högt. Bladen är ovala och upp till decimetern långa. Blommorna är stora. Troligtvis bara härdig till USDA zon 8.

Camellia reticulata 870.2

C. reticulata

 

C. sasanqua blir inte fullt så stor som t.ex. C. japonica. Även bladen och blommorna är mindre. Den har sin hemvist i Kina och Japan. Blomningstiden för denna art är höst och förvintern. I Japan används blad av denna art till te. Det finns många kultivarer av denna arten och den används även i många hybrider. Härdig t.o.m. USDA zon 7.

C. sinensis tebuske är egentligen ett träd som kan bli upp mot 15 m högt. I teodling hålls det dock betydligt lägre genom beskärning. Arten har vita blommor som blir maximalt 4 cm i diameter. Det finns åtminstone två varieteter av arten: v. sinensis och v. assamica. Bladen är smalare än hos t.ex. C. japonica och är fint tandade. Tebusken är nog tveksamt härdig i vårat land men kan testas i de mildaste delarna av zon I. C. sinensis kommer som kommer som namnet antyder från Kina.

Camellia sinensis 870 (www.freedigitalphotos.net)

C. sinensis

 

 

                                                                          Tillbaka

Denna sajt använder cookies