Celmisia

 

Celmisia (Asteraceae) är ett släkte med ett 70-tal perenna arter med de flesta arterna i Nya Zeeland. En del arter är dock att betrakta som halvbuskar. De har avlånga blad som sitter i rosett och kan i många fall påminna om enhjärtbladiga växter. Blommorna är typiska för denna familj och påminner mycket om prästkragar och är i de flesta fall vita. De vill generellt ha en fuktig men väldränerad jord. Arterna kan fröförökas men det kan ibland vara knepigt att få dem att gro. De är generellt mörker och varmgroende.


C. argentea har små smala grönsilvriga blad i rosett. Bildar kuddar med många rosetter. Den återfinns Nya Zeelands sydö. Härdig åtminstone i landets 3-4 mildaste zoner.

C. armstrongii är en subalpin art som även den kommer från Nya Zeelands sydö. Den har ca 40 cm långa gröna smala blad med orange mittnerv i rosett och är gruppbildande. Den trivs bäst i halvskugga. Anses härdig t.o.m. USDA zon 6 och bör klara sig i zon I-II och. ev. III.

C. hookerii  har ca 40 cm långa och drygt decimeterbreda blad som är gröna på ovansidan och gråaktiga och något håriga på baksidan. Den tycker inte om alltför blöt jord och föredrar ett soligt läge. Anses härdig t.o.m. USDA zon 7 ev. 6.

C. semicordata (ibland felaktigt kallad C. coriacea) har smala läderartade silveraktiga blad i rosett. De kan bli upp till drygt halvmetern långa. Arten växer i fuktiga bergsområden på Nya Zeelands sydö. Anses relativt lättodlad och härdig t.o.m. USDA zon 7 ev. 6.


C. sessiliflora smala korta grönsilvriga blad I rosett påminnande om C. argentea. Även denna art kommer från Nya Zeelands sydö. Den brukar betraktas som något svårodlad och gillar inte för hög fuktighet i jorden. Härdig t.o.m. USDA zon 6.

C. spectabilis har grönsilvriga ganska breda blad. C. spectabilia ssp. magnifica anses härdig t.o.m. USDA zon 6.

Celmisia spectablis 870 m.l. (Andrewnz.simpson) W

C. spectablis (fr. Wikipedia, foto: Andrewnz.simpson)

 

C. spedenii är en endemisk på Nya Zeelands sydö där den återfinns på hög höjd. Den har smala mest decimeterlånga grönsilvriga blad i rosett och en kan bilda mattor med en diameter på 1 m. Anses härdig t.o.m.USDA zon 6.

C. traversii har förhållandevis breda gröna blad med brunorangefärgad kant. Anses härdig t.o.m. USDA zon 6.

 

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies