Cercis

 

Cercis är ett litet släkte i ärtfamiljen (Fabaceae) som består av lövfällande små träd med hjärtformade blad.


C. canadensis, amerikanskt judasträd, kommer från östra USA. Den kan bli över 10 m hög men oftast bara hälften. I vårat klimat kan vi inte räkna med att den blir speciellt stor. Den förekommer i tre underarter. Arten anses härdig i zon I-II. Eftersom den kommer från sommarvarma områden placerar men den lämpligen nära en varm solig vägg eller mur. Föredrar en någorlunda väldränerad jord men vill ha god tillgång till vatten under sommaren. I naturen växer den både i sura och alkaliska jordar. Det finns på marknaden ett antal kultivarer av arten. Blommar på bar kvist. Dessa är vackert ljust rödvioletta. Går att sticklingsföröka med halvmogen ved.

C. canadensis `Forest Pansy´ i familjen Johnérs trädgård i Torsås

Cercis canadensis (blmr) 870_picnik

C. canadensis, blommor

 

 

C. chinensis.Kinesiskt judasträd. Denna kinesiska art är snarlik den förra och anses härdig t.o.m. USDA zon 6. Klarar även den både sura och alkaliska jordar och trivs bäst i en väldränerad sandjord. Blommorna är rödvioletta. Arten blir vanligen inte mer än ca 5 m hög. Det finns flera kultivarer bl.a. ’Don Egolf’ och ’Avondale’. Bör kunna klara sig i landets mildaste delar. Växer långsamt.

Cercis chinensis 120710

 C. chinensis

 

C. siliquastrum judasträd  är även den snarlik C. canadensis men är inte fullt lika härdig. Ett större exemplar som växte i Limhamn, Malmö frös ihjäl vintern 1987. Arten kommer från Sydeuropa med omnejd.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies