Cistanthe

 

Cistanthe (Montiaceae el. Portulacaceae) är ett litet suckulent släkte i samma växtfamilj som Lewisia. En art (L. tweedyi) har numera flyttats till detta släkte samt arter som tidigare hörde till släktet Calandrinia.


C. monosperma (syn. Calyptridium monospermum) är en suckulent art från västra Nordamerika (från Oregon och söderut) och kan återfinnas på mycket hög höjd vilket är en garant för en mycket god köldhärdighet. Den har avlångt skedformiga blad upp till ca 6 cm långa som sitter i rosett och rosa blommor samt pålrot. Den får med tiden halvt upprätta stammar som lägger sig ner på natten. Bör kunna klara sig upp i mellansverige. Odla den i en mycket väldränerad jord i soligt läge.

C. tweedyi (tid. Lewisia tweedy). Denna välkända städsegröna art härstammar från ett litet område i västra Nordamerika (Washington och British Columbia) där den växer på hög höjd. Den får stora rosetter med en diameter på upp till 2 dm försedda med lätt suckulenta spadformade blad. Blommorna är vanligen  rosa eller blekt orange och i sällsynta fall vita. Bör skyddas mot vinterväta, speciellt om den odlas i lite mildare områden med mycket vinterslask. Det går utmärkt att plantera den under ett takutsprång vilket ofta räcker som skydd mot för mycket vinterfukt. Odlingsbar en bra bit upp i landet.

Cistanthe tweedyi 570.1

C. tweedyi 


C. umbellata (syn. Calyptridium umbellatum och Spraguea u.) är en suckulent växt släkt med Lewisia. Den har skedformiga köttiga blad som sitter i rosett och vita till mörkrosa blommor. Den kan uppträda både som annuell och perenn. Denna suckulent återfinns i västra Nordamerika på mycket hög höjd vilket medför att den är mycket härdig och bör klara sig i stora delar av landet. Odla den i en mycket väldränerad jord

Cistanthe umbellata (Yosemite Nat. Park, Ca) 870 under licens

                           C. umbellata i Yosemite Nat. Park, Kalifornien (Foto: Dawn Endico)

Tillbaka

Denna sajt använder cookies