Cistus

 

Cistus tillhör familjen solvändeväxter (Cistaceae) och är ett släkte med städsegröna buskar hemmahörande i bl.a. Sydeuropa och Nordafrika. De har motsatta enkla blad och stora femtaliga blommor som oftast är vita, rosa eller purpurfärgade. Cistus trivs bäst i soliga lägen i en rejält väldränerad jord. Arterna fröförökas och är varm och mörkergroende.


C. albanicus, albansk cistros, är en liten städsegrön buske med vita blommor. Den är utan tvekan en av de allra härdigaste i släktet och har visat sig fullt härdig i zon I och är väl värd att provas i zon II och ev. mycket skyddade lägen i zon III. Arten har sin utbredning i bergsområden i Albanien och Grekland. Arten har vita blommor som blir upp till 40 mm i diameter.

Cistus albanicus m. blomma 120606

 C. albanicus

 

C. laurifolius, lagercistus, är en större släkting till den förra och som kan bli 2-3 m hög. Anses vara den härdigaste i släktet och kan kortvarigt klara -25°C. Det finns plantor som odlas i zon III. Även denna art har vita blommor och vill ha det soligt och väldränerat. C. laurifolius är uppdelad i två undrarter: ssp. laurifolius och ssp. atlanticus. Den första härstammar från sydeuropa och den andra från Nordafrika. ssp. atlanticus är mindre och har längre blomställningar.

Cistus laurifolius m. blmr (närbild)

C. laurifolius

 


Cistus populifolius, poppelcistros, har även den vita blommor. Den kommer från västra medelhavsområdet. Arten är uppdelad i två underarter: ssp. populifolius och ssp. majorC. populifolius kan bli åtminstone 2 m hög. Kultivaren ’Nord’ anses härdig till USDA zon 7 och kan klara ca -22°C kortvarigt.

Cistus x corbariensis. Detta är en hybrid mellan C. populifolium och C. salvifolius. Den kan bli meterhög. Bladen är ovala och hjärtformade och kan bli upp till ca 5 cm långa. Den vill som andra Cistus ha en väldränerad jord och soligt läge. Klarar åtminstone -15°C utan skador. Bör kunna klara sig i de mildare delarna av zon I.

Cistus ’Elma’ (C. laurifolius x C. palhinhae). Denna hybrid blir max. 1,5 m hög och har vita blommor. Härdigheten kanske räcker för odling i zon I. (USDA zon 7b).

C. x obtusifolius är en vitblommig liten lågväxande hybrid som är härdig t.o.m. USDA zon 7b.

Cistus x obtusifolius 120606

 C. x obtusifolius

 

Cistus x purpureus är en hybrid med rosa blommor som kan bli nära metern hög. Den anses lika härdig som den förra.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies