Crassula


Crassula alba (C. rubicunda) (Crassulaceae). Denna suckulenta art återfinns på upp till nära 2500 m höjd i Drakensberg i södra Afrika och påminner med sin bladform om en Aloe. Bladen är ljust till mörkt gröna och vissa exemplar har en vacker mörkröd mönstring. Blommorna är röda till vita. Rosetten vissnar ner efter blomningen men det kommer nya skott vid basen som tar över. Värd att testas i zon I men kan även där kräva skydd vid extremkyla. Odlas som Cotyledon orbiculata men kräver något mer vatten sommartid. Övervintras säkrast torrt. Relativt snabbväxande. Större exemplar kan delas. C.alba v. alba anses härdig t.o.m. USDA zon 7.

Crassula alba 570.2.2

 C.alba

 

Crassula lanceolata se Tillaea schimperi

Crassula sarcocaulis (Creusa sarcocaulis). Arten som kommer från bergsområden i sydöstra Sydafrika och Lesotho är en halvbuske. Stammen är köttig och den gaffelgrenar sig. De suckulenta bladen är lansettformat avsmalnande. Blommorna är vita eller rosa. C. sarcocaulis är uppdelad i två underarter: ssp. sarcocaulis och ssp. rupicola. Den sistnämnda kommer från Drakensberg. Den har blad som är bredast vid basen och blir 1-2 cm långa och 1,5 mm breda och är vanligtvis släta och runda. Denna underart är troligen den härdigaste (USDA zon 6) och kan klara sig i Sydsverige vid torr övervintring och odling i en mycket väldränerad jord. Den fäller bladen på vintern. C. sarcocaulis kan bli drygt 30 cm hög.

Creusa sarcocaulis (Crassula s.)

C. sarcocaulis

 

 

Crassula setulosa (syn. C. milfordiae) är en mattbildande art med mycket små gröna suckulenta rosetter med ibland röda yttre blad och små vita blommor i en hög blomställning. Arten återfinns i Sydafrika och Lesotho. Den är härdig i åtminstone zon I i en mycket väldränerad jord i ett hyggligt soligt läge. Säkrast övervintras den dock helt torrt. Kan förökas med sticklingar. Hela rosetter eller blad kan användas. Arten är uppdelad i 5 underarter.

Crassula milfordiae

C. setulosa

Crassula schimperi se Tillaea schimperi

 Tillbaka

Denna sajt använder cookies