Cupressus

 

Cupressus tillhör familjen cupressväxter (Cupressaceae) och består av ett tjugotal arter som härstammar från norra halvklotets subtropiska och varmtempererade områden. De är städsegröna träd och buskar med korta barr. När det gäller jordmån och ljusförhållande så varierar det mellan de olika arterna. De kan i allmänhet sticklingsförökas.


C. arizonica, arizonacypress. Denna cypress som kan bli styvt 20 m hög växer från norra Mexiko och upp i södra USA (kalifornien, Arizona och Texas) och återfinns på upp till 2000 m höjd. Härdig åtminstone i zon I.

C. bakeri är ett större träd än föregående och kan bli över 30 m högt. Arten återfinns på upp till 2000 m höjd i norra Kalifornien och Oregon. Bör vara tillräckligt härdig för att odla i åtminsone zon I.

C. macrocarpa, montereycypress, som kan bli ca 25 m högt återfinns i ett litet område i v. Kalifornien. Trots att den växer i ett mycket milt klimat kan den klara sig i skyddade lägen i zon I. Den vill gärna ha en lätt sur jord men klarar även lätt alkaliska jordar. Dock behöver jorden vara väldränerad.

C. sempervirens, italiensk cypress. Denna europeiska cypress som kan bli 30 m hög är nog tyvärr tveksam i vårat klimat på lång sikt men kultivaren ’Stricta’ kan möjligen klara sig i milda och skyddade lägen i zon I. Det finns två typiska former av arten, en med utstående grenar och en pelarform. Den har inga stora odlingskrav annat än att jorden är väldränerad.

Cupressus sempervirens 870

C. sempervirens

Tillbaka

Denna sajt använder cookies