Dracophyllum


Dracophyllum (Ericaceae tid. Epacridaceae) är märkliga växter från Nya Zeeland, Australien och Nya Kaledonien. De har långa smala lansettlika blad och påminner mycket om många enhjärtbladiga växter typ Yucca eller Cordyline. De flesta arterna växer i ett betydligt vintermildare klimat än vårat men några arter från högre bergsområden borde vara värda att testa på friland, åtminstone i zon I.

Dracophyllum sp. 870 under licens

Dracophyllum sp. (foto: Twiddleblat)

 


 

D. longifolium växer i subalpina områden i Nya Zeeland och kan bli styvt 10 m hög men vanligen betydligt mindre på de högsta höjderna. Den har långsmala lansettlika blad som kan bli upp till 25 cm långa. Den växer på upp till 1200 m höjd. Arten är mycket variabel.

D. menziesii är en subalpin buskartad art med gröna blad ofta med röda ändar. Dessa blad sitter i en rosett och påminner mycket om ananasväxter. Mycket vacker. Busken som kan bli ca 2 m hög återfinns på Nya Zeelands sydö.

rarepalmseeds.com - palm seeds, cycad seeds, banana seeds

D. prostratum är en alpin art som kommer från Nya Zeelands sydö. Det är en nedliggande tät buske. Den har små mycket tjocka smalt avlånga och trubbiga blad. De är vackert blågröna och orangefärgade. Blommorna är små och vita. En mycket vacker och udda växt som bör ha en rimlig chans åtminstone i milda trädgårdar.

D. recurvum är en lågväxande buske som kan bli meterhög på låg höjd medans den bara blir knappa decimetern på de högst belägna växtplatserna. De ofta grågröna bladen är smala och böjda. Den återfinns i subalpina områden på nordön. Denna arten har vita blommor.

Dracophyllum recurvum 588.2

D. recurvum

Tillbaka

Denna sajt använder cookies