Echeveria


Echeveria runyonii (Crassulaceae). Detta välkända subtropiska släkte innehåller även arter som klarar ganska hård frost då de växer på hög höjd. E. runyonii härstammar från Mexiko. Denna art har gråaktiga blad sittandes i relativt stora rosetter och rödorange blommor. Den anses härdig t.o.m USDA zon 7b och kanske kan klara sig i de mildaste delarna av zon I. Kräver en mycket väldränerad jord i full sol. Övervintras helt torrt och måste skyddas vid extremkyla. Kultivaren ’Topsy Turvy’ är en monstruos form av arten som lär vara lika härdig.

E. runyonii  ’Topsy Turvy’

 

 

Echeveria secunda (syn. E. alpina, E. glauca). Denna art återfinns bland annat på berget Ixtaccihuatl i mellersta Mexiko där den växer på över 4000 m höjd. Den är mycket variabel både när det gäller form och färg. Rosetterna blir vanligtvis 5-10 cm i diameter och bladen är ofta blågråa men kan även vara gröna eller turkos. De härdigaste provenienserna ska klara USDA zon 7 och bör kunna odlas i landets mildaste delar. Odlas i en väldränerad jord i soligt läge och övervintras säkrast helt torrt.

Echeveria secunda

 E. secunda

 

Echeveria strictiflora. Denna art härstammar från norra Mexiko och Texas och växer på upp till styvt 2000 m höjd. Det är den enda arten av släktet Echeveria som återfinns i USA. Den har smala lansettlika suckulenta blad i rosett. De är oftast gråaktiga till grågröna och ibland med en röd rand på bladkanterna. Blommorna är rosa till röda. Eventuellt härdig i de mildaste delarna av zon I vid torr övervintring.


Tillbaka

Denna sajt använder cookies