Ephedra
Ephedra (Ephedraceae) tillhör de nakenfröiga växterna (gymnospermer) och är buskartade växter som oftast är bladlösa och där stammarna som är gröna tagit över fotosyntesen. De återfinns i de flesta världsdelarna i tempererade klimat och växer ofta i torra områden. För den som vill ha något udda och annorlunda i trädgården kan de vara spännade. Odla dem i en väldränerad jord och i ett soligt läge. Några arter änvänds som medicinalväxter då de innehåller det verksamma ämnet efedrin.

Ephedra sp. dreamstime_xs_21376093

Ephedra sp.

 

 

E. aspera kommer från sydvästra USA och återfinns på upp till nära 2000 m höjd. Den kan bli ca 1,5 m hög. Den bör vara härdig i landets mildaste delar.

E. distachya (E.vulgaris). Denna art har sitt ursprung i Sydeuropa och delar av Asien. Den kan bli knappa metern hög men oftast lägre och anses härdig t.o.m. USDA zon 6.

Ephedra distachya (teckn.) 870

E. distachya

 

 

E. fedtschenkoae är en liten halvbuske som kommer från Asien och växer på mycket hög höjd vilket är en garanti för god härdighet. Den blir blott decimeterhög.

E. intermedia kommer från Ryssland och österut och växer även den på mycket hög höjd. Det är en buske som kan bli meterhög. En mycket härdig art.


E. przewalskii är en buske som kan bli över 2 m hög och som kommer från bl.a. Kina och Mongoliet där den återfinns på nära 4000 m höjd. Även denna torde vara mycket härdig.

E. viridis (syn. E. nevadensis v. pluribracteata, E. nevadensis v. viridis)  härstammar från torra områden i USA och växer på hög höjd. Den kan bli upp till metern hög. Härdig i landets mildare delar.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies