Eryngium


Eryngium agavifolium, agavemartorn, tillhör familjen flockblommiga växter (Apiaceae tidigare Umbelliferae). Denna vackra agaveliknande städsegröna perenn kommer från Sydamerika och vill  ha en solig plats i en väldränerad jord. Anses härdig t.o.m. USDA zon 6 och klarar sig i regel bra i Sydsverige. Blommorna är grönaktiga. Den är lätt att fröföröka.

Eryngium agavifolium 2

E. agavifolium i familjen Johnérs trädgård i Torsås

 

Eryngium pandanifolium. Denna art har långa yuccaliknande blad. Även denna martorn är från       Sydamerika och är inte fullt så härdig som den förra. Klassas som en USDA zon 7 växt som ska klara ner mot 22-23 minusgrader.

Eryngium proteiflorum är en städsegrön mexikansk art som har vackra smala tandade blad och påminner i utseendet om arter ur ananassläktet Puya. Den vill ha en mager väldräneradjord i ett soligt läge. Härdig t.o.m. USDA zon 8.

Eryngium venestrum. Denna mexikanska art har mycket tandade blad och ska vara härdig t.o.m. USDA zon 6 eller 7. Mycket vacker och särpräglad.

Eryngium yuccifolium. Är en perenn och som namnet antyder påminner om en Yucca med sina långa och smala blad. Arten är torktålig när den väl har etablerat sig. Den har mycket god härdighet och bör klara sig i stora delar av landet.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies