Ficus

 

Ficus afghanistanica tillhör familjen mullbärsväxter (Moraceae) är ett mindre lövfällande träd från bl.a. Iran och Afganistan och återfinns på upp till drygt 1000 m höjd. Det har likt vanligt fikon flikiga blad men har även inskärningar i ”fingrarna”. Det finns uppgifter som tyder på att det kan vara härdigare än F. carica. Anses ibland vara en varietet eller underart av denna.


Ficus carica fikon är ett litet lövfällande träd som kan bli drygt 10 m högt och som troligen har sitt ursprung i Mindre Asien. Den har stora handflikiga sträva blad. Storleken och formen skiljer sig dock ganska mycket mellan olika kultivarer och provenienser. Som störst kan bladen mäta drygt 30 x 30 cm. Frukten är päron- formad och upp till nära decimetern i längd. Olika sorter har olika färg på skalen som kan vara gula, violetta och ibland nästan svarta när de mognat. Fikon är i vårat klimat inte särskilt härdigt och fryser ofta ner (kanske med undantag av de allra vintermildaste områdena i landet) men har en fantastisk förmåga att år efter år komma upp igen och dessutom bli lite större för vart säsong. De vanligaste kultivarerna som odlas här i landet torde vara ’Brown Turkey’ och ’Bornholm’. Det finns folk som testar fikon i både zon V och VI men då bör de skyddas väl nertill speciellt om det är snöfattigt. I USA anses fikon fullt härdigt endast till USDA zon 8 men kan klara zon 5 med vinterskydd. Fikon odlas bäst i en väldränerad jord i ett någorlunda soligt läge. Fikon förökas enkelt med sticklingar som kan tas under större delen av sommaren. Fröförökar man dem så får man oftast sk. smyrnafikon som kräver pollinering för att det ska bli någon frukt. Dessa brukar anses ge de godaste fikonen. Kultivarer såsom ’Bornholm’ får frukt utan pollinering.

En mycket bra fikonsajt hittar du här  

Ficus carica (närbild) EB

                                                 Frösått storbladigt fikon med okänt ursprung

Ficus carica `Brown turkey´

                                      Ficus carica ’Brown Turkey’ i familjen Johnérs trädgård i Torsås

Ficus carica (frukt) 870_picnik

 

Ficus pumila. Detta är en krypande och även klättrande art med små blad som kommer från Ostasien som kan odlas i både soliga och skuggiga lägen. Den är härdig till USDA zon 8 och borde kunna klara sig i milda och skyddade lägen i vårt land som marktäckare med lite vinterskydd. Den vill ha god tillgång på vatten då den är känslig mot uttorkning. Arten kan sticklingsförökas.

Ficus pumila (sv)

 F. pumila (blad)

Tillbaka

Denna sajt använder cookies