Fuchsia


Fuchsia magellanica häckfuchsia, tillhör familjen dunörtsväxter (Onagraceae) och härstammar från södra Argentina och Chile. Det är den härdigaste arten och kan odlas på friland åtminstone t.o.m. zon III om den planteras djupt samt täcks på hösten med t.ex. löv. Räkna med att den ofta fryser ner. Trots nerfrysning så brukar den alltid hinna upp igen och blomma kommande säsong. Den har vackert röda stammar och blad skaft. Blommorna är ganska små och röda men det finns en var. med vita. Den föredrar ett soligt till halvskuggigt läge i en väldränerad jord. Fuchsia är i allmänhet lätta att sticklingsföröka. Sorten ’Riccartonii’ som har smalare blad brukar räknas som härdigast.

 F. magellanica


Fuchsia procumbens är en liten krypande art med nästan runda blad från Nya Zeeland som man kan få att överleva på friland åtminstone i zon I genom att plantera den djupt så att en del av grenarna hamnar under markytan. Den fryser då oftast ner men återkommer sedan kommande säsong. För säkerhets skull kan man täcka marken inför vintern. Arten har underbara små flerfärgade blommor som går i gult, grönt och rött. Den får sedan små röda frukter.

 

Fuchsia procumbens (blomma) 2

 F. procumbens (blomma)

 

Det lär finnas ett 30-tal härdiga Fuchsiahybrider som är härdiga åtminstone till zon II. Några exempel är: Baby Blue Eyes, Corallina, Dollar Princess, Flash, General Monk, Genii, Margaret Brown, Mrs Popple, Preston Guild, Royal Velvet, White Fairy, Whiteknight’s Amethyst, Whiteknight’s Glister, Whiteknight’s Pearl. Det är tyvärr inte säkert alla hinner blomma innan hösten.


Tillbaka

Denna sajt använder cookies