Grevillea

 

Grevillea är ett stort släkte med flera hundra arter i proteafamiljen (Protaceae). Det omfattar städesegröna små låga buskar till stora träd. De har små blommor som sitter tätt på en kort blomställning. Ståndarna och pistillen är mycket långa och ger blommorna ett karaktäristiskt utseende. Bladen är ofta djupt flikiga. Några arter växer på hög höjd i sydöstra Australien och Tasmanien och är värda att testas i milda områden.

G. australis är en liten buske som är såsom de flesta i släktet variabel med avseende på växtform, bladform, blomfärg m.m. Den växer i subalpina områden i sydöstra Australien och Tasmanien. Man finner den antingen som en krypande eller upprätt planta som kan bli 2,5 m hög. Den har antingen smala eller bredare elliptiska blad, 15-50 mm långa och 1-5 mm breda. Blommorna är rent vita till gräddvita. Arten vill ha en väldränerad jord och ett soligt läge. Den kan förökas med frö och vedartade sticklingar. Möjligen härdig i zon I.

G. juniperina. Denna variabla art finns även den både som krypande och opprätt buskformig. Som mest kan den bli ca 2,5 m hög. Den återfinns i sydöstra Austaralien. Bladen är smala och upp till 3 cm långa och 5-6 mm breda.. Blommorna  finns i ett antal kulörer såsom gula, rosa, röda och gulgröna. G. juniperina vill ha en väldränerad jord och ett soligt läge. Anses klara temperaturer ner till ca -18ºC.


G. lanigera är en liten buske som kan vara krypande eller upprätt och blir maximalt ca 1,5 m hög. Den återfinns i bergen i Victoria och New South Wales, Australien. Bladen är avlånga, håriga och blir ca 3 cm långa. Blommorna är röda. G. lanigera är såsom de flesta i släktet variabel i utseendet. Arten anses härdig t.o.m. USDA zon 7 och bör vara möjlig att odla i skyddade lägen i zon I.

G. victoriae kommer från bergen sydöstra Australien och återfinns på upp till nära 2000 m höjd.  Det är en städsegrön buske som blir ca 2 m hög. Bladen som är äggrunda till mera långsmala är grågröna på ovansidan och ljusgrå på undersidan. Blommorna är röda. Härdig t.o.m. USDA zon 7 och bör även den vara möjlig att odla i skyddade lägen i zon I då den inte kräver någon varm sommar för att uppnå full härdighet.

Grevillea sp. 870

 Grevillea sp. 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies