Hebe

 

Hebe är ett släkte i familjen grobladsväxter (Plantaginaceae tid. Scrophulariaceae) som består av ett 100-tal arter, de flesta från Nya Zeeland och som är nära släkt med Veronica. De är ofta lågväxta städsegröna buskar med små blad. De flesta arterna är inte härdiga hos oss men några från hög höjd kan med fram- gång odlas i Sverige, i första hand i de södra delarna. Dock skadas tyvärr de flesta Hebe under rejält kalla vintrar även i zon I men oftast kan de repa sig. Hebe växer generellt bra i en väldränerad jord i ett någor- lunda soligt läge. Dock är de inte så kinkiga. De är i allmänhet lätta att sticklingsföröka.


H. albicans. Denna art kommer från de norra bergen på sydön i Nya Zeeland med vita blommor som kan bli upp till 50 cm hög och metervid. Bladen är grågröna och ca 25 x 12 mm. Kultivaren ’Sussex Carpet’ är en krypande form som bara blir ca 30 cm hög. Andra kultivarer är ’Snow Cover’ och ’Autumn Glory’. Arten klarar minst -15°C.

H. anomala är troligen en naturhybrid. Den kan bli meterhög och har slanka upprätta grenar. Bladen är mörkgröna och 12-15 mm långa. Ungefär lika härdig som den förra arten.

H. buchananii är en liten miniatyrbuske som bara blir som högst 3 dm hög. De små bladen är endast 5-6 mm långa och gröna men kan även tona åt det turkosa. Blommorna är vita. Det finns flera kultivarer av denna art. En är ’Minor’ som är ännu mindre och har mindre blad.

H. carnosula är en kompakt buske som kan bli ca 40 cm hög. Bladen är grågröna med ljusare kanter och kan bli ca 12 x 7 mm. Blommorna är vita. Arten är snarlik H. pinguifolia. Även denna art är ungefär lika härdig som H.  albicans. Nya Zeeland.

H. dasyphylla se Chinohebe densifolia

H. epacridea är en nedliggande och krypande art som bara blir några dm hög. Den har tjocka tätt packade, ca 6-7 mm långa blad. Den påminner lite om en barrväxt. Även denna har vita blommor.

H. glaucophylla är en vacker art med som namnet antyder blågröna blad. Dessa blir ca 15 mm långa. Denna städsegröna buske med vita blommor kan bli meterhög. Arten trivs kanske bäst i halvskugga. Har odlats ända upp till zon VI med vinterskydd.

H. ochracea är en buske av pisksnärttyp som lätt kan tas för en barrväxt och som kan bli styvt meterhög men ofta mindre. Den förväxlas ofta med H. armstrongii och har likt den mycket små blad. Dessa är gulbruna medans H. armstrongii har gröna. Arten återfinns på norra sydön, Nya Zeeland.

Hebe ochracea 'James Stirling' 2

           H. ochracea ’James Stirling’ i familjen Johnérs trädgård i Torsås

 

H. odora (syn. H. buxifolia) är en rund buske som kan nå metern i höjd. Bladen som är gröna kan bli upp till 1,5 cm långa. Blommorna är vita. Det finns ett antal kultivarer av denna art. ’Prostrata’  är en lågväxande variant.

H. pimeleoides är en lågväxande, ca 60 cm hög städsegrön buske  från sydön på Nya Zeeland. Den har grågröna små, knappt centimeterstora blad och ljust violetta blommor. Kultivaren ’Quicksilver’ har nästan svarta stammar och mycket små blågråa blad. Den blir inte lika hög.

Hebe pimeleoides 'Quicksilver'

                                                                   H. pimeleoides ’Quicksilver’

                                                              

H. pinguifolia som är en variabel art kommer från lite torrare områden i de norra delarna av sydön på Nya Zeeland. Denna är som de övriga arterna städsegrön och blir inte mer än halvmetern hög. Blommorna är vita och bladen är grågröna och kan bli ca 1,5 cm långa. Det finns flera olika kultivarer av denna art.

H. rakaiensis är en buske som kan bli nästan meterhög och ännu bredare. Den har ganska mörkt gröna blad som blir 1-2 cm långa. Blommorna som kommer under sommaren är vita.

Hebe rakaiensis

 H. rakaiensis

 

H. ramosissima är en sällsynt, krypande alpin art med små tätt packade blad.

Hebe ramosissima

 H. ramosissima

 

 H. raoulii (syn. Parahebe raoulii) är en lågväxande buske med små gröna blad med röd kant och rosa blommor. Härstammar från Nya Zeelands sydö och växer på upp till nära 1000 m.ö.h. Anses härdig t.o.m. USDA zon 7 och är värd att testas i zon I.

H. rigidula är en upprätt men lågväxande buske som kan bli 3-4 dm hög. De 1,5-2 cm långa bladen är elliptiska och gröna på ovansidan och gråaktiga på baksidan. Blommorna är vita.

H. ’County Park’ är en lågväxande städsegrön buske som kan bli knappa 2 dm hög och 6 dm vid. Den har smala mörkt grågröna blad som blir max.1,5 cm långa. Blommorna är violett. Den är från början från en frösådd av H. pimeleoides. Härdig till minst 15 minusgrader.

                                                                              

Tillbaka

Denna sajt använder cookies