Hedychium

 

Hedychium, viskor, är ett litet släkte i familjen ingefärsväxter (Zingiberaceae) och är avlägset släkt med bananer och kannor. De flesta arterna härstammar Asien. Några arter och hybrider kan överleva på friland i Sverige om de täcks väl efter att de vissnat ner på hösten. Lägg gärna en takpanna e.d. i botten för att jorden inte ska bli för blöt under vintervilan. De vill ha rejält med fuktighet under vegetationstiden och trivs i halvskuggiga lägen men finner sig även tillrätta i sol. Jorden bör vara hyggligt väldränerad samt vara lätt sur eller neutral. De kan förökas genom delning av rotknölen. Räkna med att det dröjer en bit in på växtsäsongen innan de kommer upp ur jorden. Blommorna är mycket vackra och sitter samlade på en kort blomställning.
H. coccineum kan bli nära 2 m hög i ett optimalt klimat. Blommorna är oftast orangefärgade men kan även vara gula. Kultivarerna ’Disney’ och ’Tara’ hör till de härdigaste sorterna. Arten återfinns i bl.a. Kina (Yunnan). ’Tara’ kan eventuellt vara en naturhybrid.

Hedychium coccineum `Tara´ 570.1

H. coccineum ’Tara’


 

H. coronarium blir ofta runt 2 m hög och kommer från bl.a. Kina, Butan och Indien. Den har vita blommor och anses härdig t.o.m. USDA zon 7.

Hedychium coronarium 871_picnik

 H. coronarium

 

 

H. densiflorum. Arten återfinns på upp till drygt 2000 m höjd i bl.a. Kina, Butan och Indien. Kultivaren ’Assam Orange’ kan bli styvt meterhög och hör till de härdigaste viskorna och har som namnet antyder orangefärgade blommor.

H. flavescens. Denna upp till 2 m höga viska har ljusgula blommor och härstammar från Indien. Anses härdig till minst USDA zon 7.


H. gardnerianum från bl.a. Indien och Nepal (Himalaya) kan bli nära 2,5 m hög. Den har ljust gula blommor. Anses härdig t.o.m. USDA zon 7.

H. x  ’Daniel Weeks’ är en hybrid mellan H. flavescens och H. gardneranum. Den kan bli nära 2 m hög och har vita blommor. USDA zon 7.

H. x  ’Devon Cream’ (H. x ’Dixter’) kan vara en hybrid mellan H. coronarium och  H. gardnerianum och har vita blommor.

Hedychium `Dixter´ (H. 'Devon Cream') 100704 EB

 H. x  ’Devon Cream’ (H. x ’Dixter’) 


 

 

H. x  ’Gold Flame’. Denna vitblommiga hybrid  kan bli nära 2 m hög  och är härdig t.o.m. USDA zon 7.

H. x  ’Kinkaku’ har orange blommor och ungefär lika härdig som den förra. 

H. x  ’Pink V’  har rosafärgade blommor och ska klara USDA zon 7

 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies