Hibiscus


Hibiscus moscheutos, (Malvaceae) rosenhibiskus. Denna perenna art från USA kan i gynnsamt klimat bli styvt 2 m hög. Blommorna är mycket stora (10-15 cm diam.) och är vita till mörkrosa. Bladen blir upp till 20 cm långa och knappt hälften så breda. Arten växer i naturen i fuktiga miljöer såsom träsk så det gäller att den inte behöver lida torka. Är härdig t.o.m. USDA zon 5 och bör vara odlingsvärd i våra 2-3 mildaste zoner. Eftersom den kommer från USA är den värmekrävande och bör sättas nära en varm och solig vägg o.d. Blommar sent på säsongen. Det finns ett antal namnsorter.

Hibiscus moscheutos (trol.)

H. moscheutos?

 

Hibiscus sinosyriacus. Denna kinesiska lövfällande buske som kan bli 3-4 m hög är mycket lik den välkända frilandshibiskusen H. syriacus både när det gäller blad och blommor men är inte fullt lika härdig.

Hibiscus syriacus, frilandshibiskus, är en lövfällande buske från Asien som blir 2-3 m hög i vårat klimat. Bladen som vanligen blir 7-8 cm långa och ungefär hälften så breda är flikiga. Blommorna som sitter solitära har en diameter på ca 5-6 cm och finns i flera färger, bl.a. vita, blåvioletta och rosa. De brukar inte slå ut förrän tidigast i mitten på augusti. Arten trivs i en väldränerad jord i ett hyggligt soligt läge. Den är härdig t.o.m. zon III men kan där frysa tillbaka ordentligt kalla vintrar. Då den är värmekrävande så odlas den bäst mot en varm vägg o.d. Frilandshibiskusen är lätt att sticklingsföröka.

Hibiscus syriacus 870

H. syriacus

Tillbaka

Denna sajt använder cookies