Jasminum

 

Jasminum fruticans (Oleaceae) är en mellanstor buske från medelhavsregionen. Den är halvt till helt städsegrön och har ett mörkgrönt bladverk. Den är inte speciellt kräsen på jord men är bäst i en väldränerad sådan i sol eller halvskugga. Blommorna är gula. Den anses härdig t.o.m. USDA zon 6b och bör kunna klara sig på skyddade platser i Sydsverige.


Jasminum nudiflorum, vinterjasmin. Denna lövfällande spaljéväxt härstammar från Kina och har gröna långa och tunna grenar. Bladen är treflikiga och mörkt gröna. De gula blommorna som är 2–2,5 cm i diameter kommer redan under november månad för att sedan fortsätta fram till våren under milda vintrar. Den vill ha väldränerad jord och ett soligt läge. Arten anses härdig i zon I-II.

Jasminum nudiflorum 870 m.l. (Jean-Jacques MILAN) W

J. nudiflorum (fr. Wikipedia, foto: Jean-Jacques Milan) 

 

 

Jasminum officinale, parfymjasmin. Denna arts ursprung är inte helt säkert men förmodlingen kommer den från Centralasien. Det är en städsegrön, buskartad klättrare med vita blommor. Härdig i USA på skyddade platser till USDA zon 6. Härdig i Sverige i skyddade lägen i zon I.

Jasminum officinale 870

                                                                                J. officinale  
 Tillbaka       

Denna sajt använder cookies