Kniphofia


Kniphofia, fackelliljor, (Xanthorrhoeaceae eller Asphodelaceae) är ett släkte städsegröna eller nerviss- nande perenner från Afrika. Släktet omfattar minst ett sjuttiotal arter men endast några är tillräckligt härdiga för att odla här i landet. De har långa smala spjutformade blad i rosett med ett snitt som ser ut som ett v. De långa och smala sitter tätt på en hög blomställning. Dessa växter odlas bäst i en väldränerad sandjord i ett soligt läge. Förökas med frö eller delning. Den vanligaste arten i odling här i landet är förmodligen K. uvaria. Här nedan presenteras ett par spännande arter som nog är testade så mycket i Sverige.

K. caulescens härstammar från bergstrakter i Sydafrika och har vackert blågröna långa och smala städesegröna blad. Plantan får med tiden en kort stam. Blommorna som sitter tätt på en hög blomställning är orangeröda. Härdig t.o.m. USDA zon 6.

K. northiae är en mycket vacker städsegrön art i släktet där bladen kan bli upp till 15 cm breda vid basen och 60-90 cm långa. Den kan få en kort stam med tiden. Blommorna som kommer på en hög stängel är långsmala och halvt hängande likt andra arter i släktet är orangeröda. Denna art som brukar anses härdig t.o.m. USDA zon 7 och kommer från Sydafrika. Kniphofia vill ha en väldränerad jord i ett soligt läge

 

 

Kniphofia baurii i blom

En annan härdig sydafrikansk Kniphofia. Det rör sig troligen om  K. baurii


Tillbaka

Denna sajt använder cookies