Lewisia

 

Lewisia (Montiaceae el. Portulacaceae) är ett välkänt släkte suckulenter från västra Nordamerika. De är antingen städsegröna eller lövfällande och de köttiga bladen sitter i rosett (med undantag av L. triphylla). De har vanligen ganska stora och vackra blommor som ofta har många kronblad. Fröerna hos detta släkte sitter i små frökapslar som när fröerna är mogna öppnar sig och släpper ut dessa. Lewisia vill ha en mycket väldränerad jord och ett soligt läge. Vissa arter bör övervintras helt torrt för att eliminera risk för röta. I allmänhet mycket härdiga. Arterna kan i regel sticklingsförökas men rotbildningen brukar ta tid. Fröna är kallgroende.


L. brachycalyx sydlewisia är en lövfällande art som härstammar från västra USA och återfinns på upp till nära 2500 m höjd. Bladen är avlånga, platta och upp till 8 cm långa. Blommorna som är små är vita till rosa. Arten har en god vinterhärdighet.

L. cantelovii (syn.L. serrata). Cantelovs rosettlewisia, är en städsegrön art från norra Kalifornien med dekorativt tandade avlånga blad som kan bli drygt decimeterlånga. De förhållandevis små blommorna är vita eller ljusrosa med mörkare ådring. Troligen inte så härdig. Den är mycket dekorativ och är dock värd att testas i landets mildaste delar.

L. columbiana, fjällbrudslewisia, är en städsegrön art från västra USA som är uppdelad i tre underarter: ssp. columbiana, ssp. rupicola och ssp. wallowens. ssp. columbiana har smala blad med hela eller fintandade som kan bli upp till decimetern långa. Blommorna är rosa till magenta. ssp. rupicola har raka och mycket kortare blad än ssp. columbiana och ljust rosa blommor.  ssp. wallowens bör vara den härdigaste underarten av de tre då den återfinns på högre höjd. Den har ett utseende som ligger mitt emellan de andra två underarterna. Blommorna är vita med röda ränder.

Lewisia columbiana 570.2

     L. columbiana ssp. columbiana

 

L. congdonii växer bara i ett litet område i Kalifornien där den återfinns på upp till styvt 2000 m höjd. Bladen som är omvänt lansettformiga kan bli över 20 cm långa. Dessa fälls efter blomningen. De små blommorna är ljust rosa som är ådrade med magenta. Bör vara hyggligt härdig.

L. cotyledon, bitterrot, är väl den mest välkända arten och som det finns många olika kultivarer av den. Arten som härstammar från västligaste USA är städsegrön och är uppdelad i tre varieteter: v. cotyledon, v. heckneri och v. howellii. v. cotyledon har hela bladkanter som ibland kan vara något vågiga. v. heckneri har fint tandade blad. v. howellii har mycket vågiga blad. Denna varietet är nog den minst härdiga. L. cotyledon har blommor i en vid skala av färger. De kultivarer som finns tillgängliga i handeln har visat sig ha en god tolerans mot vinterfukt.

Lewisia cotyledon 570.1

                                                                    L. cotyledon-kultivar

 

L. disepala tillhör gruppen bladfällande arter och är känd bara från ett litet område i Sierra Nevada, Kalifornien där den växer på upp till styvt 2500 m höjd. Bladrosetten består av många korta klubbformade blad som endast är ca 1-2 cm långa. Blommorna är rosa. Bör vara hyggligt härdig.

L. kelloggii är en lövfällande art som bara återfinns på i ett litet område i Kalifornien. Blommorna är vita och bladen skedformade och knappa decimetern långa.

L. leeana, trindbladig lewisia, är en städsegrön art med långa smala köttiga blad. Blommorna är vita, rosa eller purpurfärgade. Den återfinns i västligaste USA och går upp på över 3000 m höjd vilket garanterar en mycket god köldhärdighet.

L. longipetala är i naturen en sällsynt art som bara återfinns på några få ställen i norra Sierra Nevada, Kalifornien. Bladen är ca 5 cm långa och ganska breda. Dessa fälls strax efter att blommorna har öppnat sig. Blommorna är vita till ljust rosa.

Lewisia longipetala `Little Peach´ 150608 komp.

L. longipetala ’Little Peach’

 


L. maguireiär en sällsynt art som bara växer i ett litet område i Nevada. Den är småväxt och rosetterna blir bara några få cm i diameter. De något tillplattade bladen fälls efter blomningen. Blommorna är vita eller ljust rosa. Bör vara hyggligt härdig.

L. nevadensis, klipplewisia, är snarlik den föregående arten och också lövfällande. Den har blad som brukar vara mellan ca 5-15 cm som fälls strax efter att blommorna har öppnat sig. Blommorna är vita till ljust rosa. Arten finns över ett stort område i västra USA och man kan finna den på över 3000 m höjd. Mycket härdig art.

L. oppositifolia är en sällsynt art som bara återfinns från ett par områden i västligaste USA. Den har långa slanka blad som fälls efter blomningen. Blommorna är vita eller något rosa. Då den inte växer på så hög höjd (under 1500 m) så är nog frosthärdigheten inte så god.

L. pygmaea, dvärglewisia, är en lövfällande art som har smala blad som kan bli upp till drygt 8cm långa. Den återfinns i stora delar av västra USA och Kanada, från British Columbia i norr till Kalifornien, Arizona och New Mexico i syd. Blommorna är vita till mörkrosa men även åt det violetta hållet . Mycket härdig.

Lewisia pygmaea

 L. pygmaea

 

 

L. rediviva är en lövfällande art med vita till rosa blommor. Bladen fälls efter blomningen. De smala bladen är upp till 5 cm långa. Arten är uppdelad i två varieteter: v. rediviva och v. minor. Den sistnämnda har omvänt lansettlika blad medans den första har smala och raka. Arten har sin utbredning i västra USA. Den har visat god köldhärdighet.

Lewisia rediviva 870 m.l. (Stan Shebs) W

L. rediviva (fr. Wikipedia, foto: Stan Shebs)

 

L. sacajaweana är en nyligen beskriven art som växer i Idaho och återfinns på upp till nära 3000 m höjd. Den har breda ofta skedformade blad och vita blommor. Efter blomningen vissnar bladen ner. En mycket härdig art.

L. stebbinsii har breda skedformiga blad som fälls efter blomningen. Dessa kan bli nära decimetern långa. Blommorna är rosa med viaktigt svalg. Denn art är bara känd från ett litet område i Kalifornien.

L. triphylla. Denna lövfällande art har blad som kan bli ca 6 cm långa. Dessa sitter 2-5 stycken per skott och är uppåtböjda. Arten har sin utbredning i n.v. USA och s.v. Kanada och den växer på upp till styvt 3000 m höjd. Blommorna är vita eller rosa. En mycket härdig art.

Lewisia tweedy se Cistanthe tweedyi

L. longipetala x L. cotyledon ’Little Plum’ är en mycket vacker hybrid med ganska korta spetsiga blad. Blommorna är mörkt rosa till röda. Trots att det är en hybrid är plantan fertil och sätter grobara frön.

Lewisia longipetala x L. cotyledon `Little Plum´ 570.3

L. longipetala x L. cotyledon ’Little Plum’

Tillbaka

Denna sajt använder cookies