Magnolia


Magnolia grandiflora, kungsmagnolia, som tillhör familjen magnoliaväxter (Magnoliaceae) är den härdigaste av de städsegröna arterna och troligtvis den enda som kan klara sig i vårt klimat. I hemlandet USA där den växer i de sydöstra delarna kan den bli ett ståtligt träd som kan bli över 30 m hög. Bladen är läderartade, brett ovala och upp till 25 cm långa och 12 cm breda. Ovansidan är blank medans baksidan är sammetsartad. De vita blommorna kan ha en diameter på 20-30 cm. I USA anses den generellt härdig till USDA zon 7 men vissa kultivarer klarar sig till zon 5. Några av de härdigaste är ’Edith Bogue’, ’Brackens Brown Beauty’ och ’Victoria’. M. grandiflora vill ha en väldränerad jord med lågt pH och kan planteras soligt eller lätt skuggad. Härdigheten i Sverige är ännu inte helt klarlagd men på sikt är den nog bara härdig i de mildaste delarna. Även här får man räkna med att den kan frysa tillbaka kalla vintrar. Eftersom den är värmekrävande så är det en fördel om den planteras nära en varm vägg e.d.

 

Magnolia grandiflora 870 Magnolia grandiflora 871

M. grandiflora

 

Magnolia macrophylla är ett medelstort lövfällande träd med enorma blad som i ett optimalt klimat kan bli nästan meterlånga. Blommorna som är gulvita med violetta fält längs in på kronbladen kan bli upp till 30 cm i diameter men oftast mindre. Arten är uppdelad i två under arter: ssp. dealbata  och ssp. ashei. Den första har en utbredning över östra USA och den andra som är mindre och har mindre blad återfinns i nordvästra Florida. M. macrophylla vill ha en väldränerad jord, gärna med något sur reaktion. I USA är den härdig till USDA zon 5. Härdigheten i Sverige är inte helt utredd men den kan nog klara sig i våra mildaste zoner.


Magnolia virginiana. Denna art från sydöstra USA förekommer både som lövfällande, halvt städesegrön och städsegrön. Arten är städsegrön endast i de vintermildaste områdena inom sitt utbredningsområde. Den kan bli upp mot 30 m hög. De ovala bladen som sitter strödda kan bli 2 dm långa och ungefär tredjedelen breda. De vita blommorna får som mest en diameter på dryga decimetern. Bör vara något härdigare än M. grandiflora. Dessa tre nämnda arter behöver mycket sommarvärme för att bli så härdiga som möjligt. Detta bör man ta i beaktande när man väljer planteringsplats.

Magnolia virginiana 870.2

M. virginiana

Tillbaka

Denna sajt använder cookies