Mahonia


Mahonia bealei, kinesisk mahonia, (Berberidaceae) är en mycket vacker städsegrön buske som kan ge trädgården en exotisk prägel. Bladen är uppbyggda av drygt 10 mindre tandade småblad och kan bli nära halvmetern långa. Dessa är grågröna med blå anstrykning på ovansidan och ljust gulaktiga på undersidan. De små blommorna som kommer sent på året är gula och sitter på upprätta blomställningar. Bären är blåsvarta. Arten är mycket skuggtålig men trivs bra även i soligare lägen. Odlas bäst i en fuktig men väldränerad jord. M. bealei har sitt ursprung i Kina. Härdig t.o.m. USDA zon 6 och klarar sig i Sverige i zon I men säkerligen även skyddade lägen i zon II. Går att sticklingsformera. Räknas ibland som en variant av M. japonica.

Mahonia japonica

M. japonica

 

Mahonia fremontii är en städsegrön buske och är typiskt parbladig som andra arter i släktet men här är bladen mycket vackert gråblå. Denna art förekommer i torra områden i norra Mexiko och sydvästra USA. Full sol och en mycket väldränerad jord vill den ha. Ska vara härdig till USDA zon 5  och är väl värd att testa i Sydsverige.

Mahonia japonica, japansk mahonia,  är mycket lik M. bealei och även ungefär lika härdig.

Mahonia x media ’Charity’ är en vacker hybrid mellan de asiatiska arterna M. japonica och M. lomariifolia. Den är rankad som en USDA zon 7 planta och kan möjligen vara odlingsvärd i de mildaste områdena i zon I.

Mahonia 871_picnik

Mahonia x media ’Charity’ eller M. lomariifolia


Tillbaka

Denna sajt använder cookies