Osmanthus

 

Osmanthus (Oleaceae) är ett släkte av städsegröna träd och buskar från Asien förutom en amerikansk art.


O. decorus, lagerdoftsbuske, är en städsegrön buske från Turkiet och Georgien. Den kan bli åtminstone 4 m hög och de långsmala bladen blir upp till styvt 15 cm långa. O. decorus är inte speciellt kräsen på jord och fungerar bra i både skugga och sol. Busken klarar temperaturer på minst -20°C.

O. delavayi kommer från Kina, är städsegrön och kan bli styvt 2 m hög. Bladen är små, endast ca 2-2,5 cm som längst. Likt de arterna andra så är den inte kräsen på jord. Den klarar minst -15°C.

O. heterophyllus är en städsegrön buske med som namnet antyder en variabel bladform. När busken är liten påminner bladen om Ilex aquifolium (järnek) för att när den blir större få mera konventionella blad. Dessa blir upp till 6 x 4 cm. Denna buske kan bli så mycket som 8-10 m hög i naturen men som odlad ofta betydligt mindre.Arten anses härdig t.o.m. zon II och kan nog klara zon III i mycket skyddade lägen. Kultivaren Goshiki är en mycket vacker variegerad planta. Ej kräsen på jord.

Osmanthus heterophyllus

 O. heterophyllus variegata i familjen Johnérs trädgård i Torsås

 

 

O. x burkwoodi (O. decorus x O. delavayi) är en städsegrön buske som blir upp till 3 m hög och har relativt små blad med en max. längd av ca 5 cm. Trivs i de flesta jordar i soligt eller skuggigt läge. Härdig t.o.m USDA zon 7 och klarar köldknäppar strax under 20 minusgrader.


O. x fortunei är en torktolerant hybrid som kan bli drygt 5 m hög och som möjligen kan klara sig i landets allra mildaste delar. Föräldrarna är O. fragrans och O. heterophyllus. Den har motsatta läderartade blad som kan bli decimeter- långa och små vita blommor. Föredrar en väldränerad jord med inte allt för högt pH. Plantera den i ett någorlunda soligt läge men bör skyddas mot den tidiga vårsolen.

Osmanthus x fortunei 870

 O. x fortunei 

Tillbaka

Denna sajt använder cookies