Paulownia

 

Paulownia (Paulowniaceae, tid Scrophulariaceae). Släktet består av ett mindre antal lövfällande träd med stora hjärtformade blad som alla har sin hemvist i Asien. De är i allmänhet mycket snabbväxande men kräver en varm sommar för att växa optimalt.


P. fargesii är ett upp till ca 20 m högt träd från Kina och Vietnam. De ovala bladen blir ca 2 dm stora och är håriga på undersidan. Bladen och blommorna påminner mycket om de på den mera välkända P. tomentosa. Den förefaller något mindre härdig än denna men bör åtminstone kunna klara sig i de mildaste delarna av zon I.

P. fortunei är även den snarlik P. tomentosa och något mindre härdig.

P. tomentosa kejsarträd, är ett storbladigt träd från Kina som kan bli upp till ca 25 m högt, i Sverige dock betydligt lägre. De hjärtformade bladen kan bli mycket stora och de är som störst på unga skott (upp till 4-5 dm). De ljust blåvioletta blommorna spricker upp före bladen på våren. Blomknopparna anläggs året innan och tyvärr fryser de oftast under vintern även i zon I så blommor är ganska sällsynt i vårt land. Trivs i en någorlunda väldränerad jord i ett soligt läge. Bör ha god tillgång på näring för att kunna växa bra. Trädet är nog bara fullt härdigt i zon I men kan odlas i vinterkallare zoner då det oftast skjuter nya skott efter en nedfrysning. Dessa nya skott kan bli rejält stora på bara en säsong och får då de största bladen. Denna arten är troligtvis den härdigaste i släktet.

Paulownia tomentosa 120713

P. tomentosa i familjen Johnérs trädgård i Torsås
Tillbaka

Denna sajt använder cookies