Phyllostachys

 

Phyllostachys aurea (Poaceae tid. Graminae). Det finns runt 75 arter i detta bambusläkte som är hemma- hörande i Asien, de flesta i Kina. Dessa arter vill ha god tillgång på vatten och näring under sommaren. P. aurea kan i gynnsamt klimat bli över 10 m hög men räkna med att den inte blir alls så hög hos oss. Den har blad som maximalt blir dryga decimetern långa och ett par centimeter breda. Den anses härdig t.o.m. USDA zon 7 och kan kanske klara sig i zon I hos oss.

Phyllostachys aureosulcata är en bambu som säkert kan nå 5-6 m hos oss. Det är en vacker art som det finns många kultivarer av. Bladstorleken är ungefär som hos den förra arten. Den sägs klara temperaturer på drygt 25 minusgrader den bör klara sig i våra 2-3 mildaste zoner.


Phyllostachys bissetti kan bli 4-5 m hög hos oss och har vackra mörka blad som blir decimeterlånga. Bör kunna klara sig upp till zon III i varma skyddade lägen. Likt övriga arter vill den sol eller halvskugga.

Phyllostachys nigra svart bambu blir i naturen upp till 10 m hög och har blad som blir ca 10 x 1 cm. Arten delas in i två varieteter: v. nigra och v. henonis. Det är den förstnämnda som gett arten sitt namn då den har mycket mörka stammar. v. henonis har gröna stammar och är nog ett litet snäpp härdigare. P.  nigra får nog bara räknas som härdig i skyddade lägen i zon I, åtminstone när det gäller v. nigra som är den vanligaste i odling.

Phyllostachys nigra 871_picnik

P. nigra

 

Phyllostachys nuda anses av vissa vara den härdigaste i släktet. Den har ovanligt mörka blad som kan bli ca 15 cm långa. Den kan bli 4-5 m hos oss och det dubbla i naturen. Det finns uppgifter på att den ska kunna klara temperaturer ner mot  -28°C.


Phyllostachys propinqua (syn. P. sapida) kan bli upp till 6-7 m hög och bladen kan bli nära 15 cm långa. Härdig i zon I men kan nog även klara sig i zon II i skyddade lägen.

Phyllostachys viridiglaucescens kan i gynnsamt klimat nå 8 m höjd. Den har blad som kan bli drygt decimetern långa och knappa 2 cm breda. Troligtvis kan den bara klara sig i zon I.

Phyllostachys vivax kan bli drygt 15 m hög i gynnsamt klimat men räkna bara med hälften på sin höjd hos oss. Bladen kan bli nära 2 dm långa och ca 2 cm breda. Arten klarar bara drygt 20 minusgrader och är nog bara tänkbar för odling i zon I och eventuellt skyddade lägen i zon II.. Kultivaren ’Aureocaulis’ har vackert gula stammar.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies