Pleioblastus

 

Pleioblastus distichus (syn. P. pygmaeus v. distichus) (Poaceae tid. Graminae) är en av de minsta bambuarterna och blir bara lite över halvmetern hög. Bladen är lansettlika och upp till 6-7 cm långa. Arten klarar temperaturer strax under 20 minusgrader. Den sprider sig mycket. Pleioblastus har sin hemvisst i Asien och står släktet Arundinaria nära. De vill ha god tillgång till vatten på sommaren.

Pleioblastus fortunei (syn. P. variegatus) är en dvärgbambu som bara blir maximalt 8 dm hög. Den har vackert vitstrimmiga blad. Arten vill ha ett halv eller helskuggigt läge och en fuktig väldränerad jord. Härdig i zon I och eventuellt i skyddade lägen i zon II.


Pleioblastus humilis är en liten bambu som bara blir 1,5-2 m hög med friskt gröna blad. Den anses klara temperaturer väl under -20°C och bör klara sig åtminstone till zon II.

Pleioblastus pygmaeus är ungefär lika hög som P. distichus och är även mycket lik denna. Möjligen är den något härdigare.

Pleioblastus shibuyanus ’Tsuboi’ är en varigierad planta som är ungefär lika härdig som P. distichus. Den kan bli drygt ett par meter hög.

Pleioblastus simonii blir upp till 5-6 m hög och anses härdig t.o.m. USDA zon 7. kultivaren ’Variegatus’ är en varigierad form av arten som är ungefär lika härdig.

Pleioblastus viridistriatus blir något högre än P. fortunei och har vackert gult/grönt strimmiga blad. Odlas som P. fortunei och anses härdigare än den förra och kan testas i skyddade lägen i zon III.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies