Podocarpus

 

Podocarpus (Podocarpaceae) är ett släkte barrväxter som kommer från det södra halvklotet. Det omfattar ett 100-tal arter varav endast några få kan klara sig i vårt klimat.


P. alpinus är en buskartad barrväxt från s.ö. Australien som bara brukar bli ca 2,5 m hög. Den har små mjuka barr. Arten ska klara temperaturer ner till drygt 20 minusgrader. Det finns t.o.m. uppgifter om att den ska kunna klara –25 grader. Den trivs med god tillgång till markfukt. Kultivaren ’Red Tip’ får vackert röda nya skott.

P. lawrencei. Denna australiska art kan man finna på närmare 2000 m höjd. På dessa höjder blir den vanligtvis bara meterhög medans den annars kan bli ett medelstort träd. De korta barren blir bara ca 1,5 cm långa. Den vill helst ha en väldeänerad jord med sur reaktion. Kultivaren ’Blue Gem’ anses härdig i zon I-II.

P. macrophyllus. Detta vackra barrträd kan bli upp till 20 m högt. Det har långa smala bladlika barr som kan bli decimeterlånga. Arten föredrar en väldränerad jord och ett soligt läge. Generellt är nog inte köldhärdigheten  tillräcklig för odling på friland i Sverige men kultivaren ’Maki’ ska vara härdig t.o.m. USDA zon 7 och kanske skulle ha en hygglig chans i milda lägen i zon I. Härstammar från Asien.

Podocarpus macrophyllus 870

 P. macrophyllus

 


P. nivalis
är en subalpin art från Nya Zeeland som klarat sig på friland på botaniska i Göteborg i flera decennier med lätt täckning. Det är en nedliggande eller halvt nedliggande buske. Den vill ha en hög fuktighet för att växa bra. Härdig i åtminstone zon I-II.

P. salignus är ett upp till ca 20 m högt skogsträd från Chile som påstås klara temperaturer en bit under -20°C och som bör ha hyggliga möjligheter att klara sig i Sydsverige. Det har långa smala pil liknande barr och nedhängande grenar.


Tillbaka

Denna sajt använder cookies