Prometheum

 

Prometheum (Crassulaceae) är ett litet släkte av små suckulenter påminnande om Sempervivum. De flesta av dessa arter räknades tidigare till släktet Rosularia. De kräver generellt mycket bra dränering om de ska odlas utan vinterskydd. Kan ibland behöva övervintras torrt under tak.


P. aizoon kommer från Turkiet och man kan finna den på mycket hög höjd. Rosetten består av tätt packade blad och den blir upp till ca 3 cm i diameter. Den bildar grupper med många rosetter. Blommorna är gula. Denna art kan klara sig utan vinterskydd mot nederbörd men klarar sig bättre med.

P. chrysanthum är en lättodlad art från södra och sydvästra Turkiet och återfinns på upp till ca 2500 m höjd. Rosetten består av tätt packade blad och blir bara några få centimeter i diameter. Den bildar grupper med många rosetter. Plantan är friskt grön men de yttre bladen kan anta en brunorange färg vid torka. De små femtaliga blommorna är vita till ljusgula. De flesta kloner av denna art är helt härdiga utan vinterskydd. Det finns två underarter: ssp. chrysanthum och ssp. uludaghense som har längre och smalare blad.

Prometheum chrysanthum m

 P. chrysanthum

 

P. muratdaghense kommer även den från Turkiet och har hårlösa, ljust gröna rosetter och vita blommor.

P. pilosum (tid. Sedum pilosum) rosettfetknopp, är en bienn art (tvåårig). Den får en liten rosett med många långsmala luddna blad. Den har vackert rödvioletta blommor. Den kommer från v. Asien.


P. rechingeri härstammar från Turkiet och Irak och återfinns på mycket hög höjd. Den har nästan hårlösa blad i en ganska öppen rosett. Bladen är långsmala och bredast nära änden och avslutas med en spets. De är gröna och ibland rödaktiga vid änden. Det finns även plantor som nästan helt är röda. Blommorna är ljust rosa. Mycket härdig om den skyddas från vinterväta.

P. sempervivoides (tid. Sedum sempervivoides) är en bienn art (tvåårig) som växer Kaukasus på mycket hög höjd. Den har en ca 5 cm stor rosett påminnande om en Sempervivum som blir vackert röd i solen. Blommorna är röda. Även denna art är mycket härdig.

Prometheum sempervivoides

 P. sempervivoides

 

P. serpentinicum. Denna art som kommer från Turkiet och återfinns på mycket hög höjd. Den har små sparsamt håriga rosetter och vita blommor. Mycket härdig om den skyddas från vinterväta.

Prometheum sp. EB

Prometheum sp.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies