Protea

 

Protea är ett släkte i familjen proteaväxter (Protaceae) som omfattar över 100-talet arter och härstammar från Afrika. Av dessa växer några få arter på mycket hög höjd och kan möjligen odlas på friland i vårt land. Blommorna är i allmänhet stora, vackra och iögonfallande. Dessa växter är städsegröna och har läderartade blad. De trivs i väldränerad kemiskt sur jord i ett soligt läge. Arterna brukar anses som svårodlade då rötterna är känsliga både mot omplantering och för mycket vatten vintertid. Den som lyckas odla dem blir rikt belönad emellertid då det rör sig om mycket vackra och spännande växter.


P. caffra är en buske eller litet träd. Den kommer från hög höjd i Sydafrika och Lesotho. Arten har avlånga grågröna blad som blir upp till 2,5 dm långa och de vackra och intressanta blommorna kan få en diameter på nära decimetern. Dessa är rosa eller röda. P. caffra är en mycket variabel art. Härdig t.o.m. USDA zon 7.

Protea caffra 871.2

P. caffra?

 

 

P. dracomontana är en mindre art från Drakensberg som återfinns på upp till nära 2500 m. höjd. Den blir styvt meterhög och har läderartade blågröna blad. Dessa kan bli upp till ca 15 x 5 cm stora. Blommorna vita till laxrosa men även röda finns. Arten har överlevt vintrar i Denver, Colorado (USDA zon 5b).

P. roupelliae. Denna art är indelad i två underarter: ssp. hamiltonii och ssp. roupelliae. Medans den första är en småväxt typ som inte är speciellt härdig kan den sistnämnda som återfinns på upp till ca 2500 m höjd bli trädlik. Arten har vackert grågröna till blågrå blad och röda blommor. Bör vara ungefär lika härdig som den förra.

Protea roupelliae 870

P. roupelliae?

 

P. subvestita. Denna sydafrikanska buske kan bli upp till ca 4 m hög. De mörkgröna bladen kan bli decimeterlånga och en tredjedel så breda. De upp till 7,5 cm breda blommorna är ofta rosa. Arten växer långsamt. Den är härdig t.o.m. USDA zon 6 och har övervintrat flera år i Denver, Colorado.


Tillbaka

Denna sajt använder cookies