Rhododendron


Rhododendron cinnabarinum (Ericaceae) är en asiatisk art med mycket vackra nedhängande klocklika blommor. Dessa kan vara allt från ljusgula eller mörkrosa till tvåfärgade i gult och rött. De mörkgröna bladen är avlånga och slutar med en spets. Arten som i extrema fall bli 7 m hög är vanligen städsegrön men kan ibland vara halvt lövfällande. Den vill ha en väldränerad kemiskt sur jord och helst ett halvskuggigt läge. Arten är härdig t.o.m. USDA zon 7. Bör kunna klara sig i milda områden. Den är indelad i flera underarter och det är troligen ssp. xanthocodon som är härdigast.

Rhododendron cinnabarinum 870 m.l. (Daderot) W

R. cinnabarinum (fr. Wikipedia, foto: Daderot)

 

Rhododendron falconeri är en ståtlig och magnifik växt med mattgröna blad som kan bli 30-35 cm långa och 15 cm breda. I naturen kan denna vitblommande Rhododendron bli 12-15 m hög. R. falconeri är uppdelad i två underarter: ssp. falconeri och ssp. eximium. Den sistnämnda är lite mindre till växten och mera buskartad. Härdigheten verkar inte skilja nämnvärt mellan de båda underarterna. Bör kunna klara sig i skyddade lägen i zon I men man får räkna med bladskador om temperaturen går under 15 minus- grader. Denna art vill ha en neutral till sur jord och gärna halvskugga. Arten är städsegrön. Den kommer från Ostasien.

Rhododendron falconeri (sv)

R. falconeri, bladform


Rhododendron orbiculare har vackert platta hjärtformade blad som är gröna eller grågröna. Blommorna är rosa. Arten är städsegrön. Den kommer från Kina och återfinns på mycket hög höjd. Arten kan bli upp till ca 15 m hög i naturen. Den vill ha en sur jord och trivs i sol eller halvskugga. Härdig i zon I-II (III).


Rhododendron sinogrande är en stor buske eller litet träd med mörkgröna gigantiska blad som kan bli upp till 80-90 cm långa och 30 cm breda. Arten är städsegrön. Den blir i gynnsamt klimat så småningom trädlik.  Blommorna är ljust gula. Bör kunna klara sig i skyddade lägen i zon I (åtminstone de områden som räknas som USDA zon 8a t.ex. s.v. Skåne) men man får räkna med bladskador om temperaturen går under 15 minusgrader.

Rhododendron sinogrande (sv)

R. sinogrande, bladform

Tillbaka

Denna sajt använder cookies