Richea


Richea (Ericaceae tid. Epacridaceae) har smala lansettlika blad och påminner liksom nära släktingarna Dracophyllum mycket om enhjärtbladiga växter t.ex Yucca (palmliljor). Det finns ett tiotal arter där alla utom en art återfinns på Tasmanien.

R. alpina se  Craspedia alpina

R. continentalis återfinns i subalpina och alpina områden i sydöstra Australien. Det är en liten buske som kan bli som mest meterhög. Den har korta knappa halvdecimetern långa, smala gröna lansettlika blad. Den ca 3 dm höga blomställningen toppas av grönvita till vita blommor. Vill inte ha det alltför torrt då den växer i fuktiga områden.

R .dracophylla kommer från Tasmanien och är en buske som kan bli ca 5 m hög men oftast mindre. Bladen är ca 2 dm långa och smala lansettlika. Blommorna är vita till rosa. Anses härdig till USDA zon 8 och kan provas i de mildaste delarna av zon I. Eftersom den växer på hög höjd tycker den inte om för varma somrar. Den vill ha en fuktig men hyggligt väldränerad jord. Den kan sticklingsförökas men det kan vara svårt att få den att rota sig.


R. pandanifolia växer ofta med bara en stam men kan ibland vara flerastammig. Den kan bli drygt 10 m hög och har långa smala spetsiga och vackert nedhängande blad och kan på avstånd tas för en Yucca recurvifolia. Blommorna är vita till mörkrosa. Återfinns på över 1000 m höjd på Tasmanien och bör vara någorlunda härdig och kan testas i skyddade lägen i zon I . Räkna dock med frostskador under hårda vintrar. Vill inte ha det alltför torrt. Arten är uppdelad i underarterna ssp. pandanifolia och ssp. ramulosa.

R. scoparia är en mycket vacker städsegrön buske från Tasmanien där den återfinns på hög höjd. Den kan bli ca 2 m hög och har smala hårda lansettlika blad med en längd av 3-6 cm och som får en att tänka på enhjärtbladiga växter. Blommorna är vanligen rosa men det finns en form med gulvita. Den vill ha en kalkfri jord med lågt pH. Klarar temperaturer ner till åtminstone -15°C och bör ha en hygglig chans i skyddade lägen i zon I.

Richea sp. dreamstime_xs_17406683

R. scoparia

Tillbaka

Denna sajt använder cookies