Rosularia

 

Rosularia (Crassulaceae) är ett släkte med suckulenter från Afrika, Europa och Asien med 30-40 arter. De är nära släkt med och påminner om Sempervivum och Jovibarba (taklökar). De vill ha en väldränerad och solig plats. En del behöver övervintras helt torrt under någon form av tak e.d.


R. adenotricha är en art som man kan finna på mycket hög höjd i Himalaya. Den har små lösa rosetter med omvänt lansettformade gröna blad som slutar i en spets. Arten är uppdelad i två underarter: ssp. adenotricha och ssp. chitralica. De små skillnaderna finns i blommans byggnad. Dessa är vita eller rosa. Den är mycket härdig men bör övervintras torrt.

R. alpestris  är en småväxt art med rosetter som blir max. ca 3 cm i diameter. Bladen som är ganska tjocka och slutar i en spets kan vara från ljust grågröna till ganska mörkt gröna. Blommorna vita eller rödaktiga. Man finner den på mycket hög höjd i bl.a. Himalaya. Mycket härdig.

R. davisii. Denna art kommer från Mindre Asien och återfinns på ca 3000 m höjd. Rosetterna som blir maximalt 3 cm i diameter har brett spadformade gråaktiga blad. Blommorna är vita. Även denna art får anses som mycket härdig.

R. elymaitica härstammar från bl.a. Mindre Asien och Iran och har förhållandevis stora gröna till turkos- färgade rosetter som mycket påminner om en Echeveria typ E. secunda m.fl. Blommorna är rosa.

R. globulariifolia är även den en lite större art som kan bli ca 1 dm i diameter. Härstammar från Mindre Asien. Den har ljust grågröna blad som är bredast mot änden. Denna är mjukt avrundad.  Blommorna är vita. Bör klara åtminstone 25 minusgrader.

R. haussknechtii återfinns även den i Mindre Asien och växer på hög höjd och bör därför klara mycket låga temperaturer. Det är en småväxt art med mjukt rundade ljusgröna blad i ibland solitära rosetter samt rosa blommor.

R. hirsuta (syn. Sedum hirsutum) är en småväxt art med små trinda, ljusgröna blad och vita blommor. Bör övervintras torrt. Den har sitt ursprung i Nordafrika och Sydeuropa där den återfinns på över 2000 m höjd och bör vara rejält härdig.

R.  jaccardiana se Monanthella jaccardiana

R. modesta återfinns i bl.a. Afganistan och är uppdelad i två varieteter v. modesta och v. linearifolia. Den första har rosetter med en diameter på upp till 4 cm. Den andra är mindre men växer på högre höjd. Arten växer ibland solitärt men är ofta gruppbildande. Bladen är vanligen brett spatelformiga med mjukt rundad spets och hårlösa. Åtminstone R. modesta v. linearifolia bör vara rejält frosthärdig.


R. platyphylla Denna vackra art återfinns i Centralasien på hög höjd. Den påminner mycket om en ljusgrön Echeveria. Rosetten varierar mycket i storlek från några få cm till ca 12 cm. Kan ibland vara mörkröd på de yttersta bladen. Den är ofta solitär. God vinterhärdighet

R. radiciflora kommer från bl.a. Mindre Asien, Iran och Irak på hög höjd. Den har grågröna ludna blad som oftast är avlångt spadformiga och upp till decimetern långa. Arten är ganska variabel och är uppdelad i flerra underarter. Blommorna är vita eller rosa. Även denna art är rejält härdig.

R. radicosa kommer från bl.a. Afganistan och Persien på hög höjd. Rosetterna varierar mycket i storlek och kan vara från några centimeter i storlek och upp till ca 15. Bladen är ofta spadformiga med mjukt avrundad eller spetsig ände. De är rejält suckulenta, hårlösa, mörkgröna och tonar ofta i purpur och brons. Bör övervintras torrt och är härdig åtminstone i Sydsverige.

R. rosulata är en småväxt art där de ljusgröna rosetterna blir maximalt 3 cm i diameter. Bladen är omvänt lansettlika och är avrundade i änden. Den härstammar från Himalaya. Blommorna är vita. Bör vara hyggligt härdig.

R. sedoides (syn. Sempervivella alba) kommer ursprungligen Himalaya. Det är en liten art där varje rosett har en diameter av 1-2 cm. Blommorna är vita. Övervintras säkrast torrt. Härdig åtminstone i Sydsverige.

Rosularia sedoides 570.2

 R. sedoides

 


R. sempervivum
är en mycket variabel art som är indelad i 7 underarter. Alla är inte härdiga hos oss. Följande underarter har god härdighet:ssp. glaucophylla, ssp. libanotica, ssp. persica, ssp. pestalozzae och ssp. sempervivum. Dock får man räkna med att härdigheten varierar mycket inom varje underart. R. sempervivum har gröna till grågröna rosetter som kan variera i diameter från 2-10 cm. Arten har sin ut- bredning från Turkiet och söderut till bl.a Libanon, Iran och Israel. Kan i vissa fall kräva torr övervintring beroende på proveniens.

Rosularia sempervivum ssp. glaucaphylla

                                                      R. sempervivum ssp. glaucophylla

Rosularia sempervivum ssp. libanotica 570.2

                                                       R. sempervivum ssp. libanotica

                                                      R. sempervivum ssp. pestalozzae

 

R. serrata. Denna art från Grekland och Turkiet är nog tveksamt härdig då den växer på nivåer under 1000 m. Vissa kloner från Kreta ska dock vara någorlunda härdiga om de skyddas mot vinterregn. Den har rosetter som kan bli upp till 10 cm i diameter men oftast mindre. Bladen är omvänt lansettlika, spetsiga mot änden, hårlösa och med en fin tandning på kanten. Blommorna är vitaktiga till rosa.

R. turkestanica härstammar från v. Asien., bl.a. Kina och Kazakatan. Den har små rosetter med bara ett par centimeter i diameter. Bladen är breda, håriga  och avlutas med en spets. Nära släkt med R. platyphylla och kan ev. tillhöra denna art.

R. viguieri återfinns i bl.a. Iran, Afganistan och Pakistan på hög höjd. Den har små rosetter med håriga avlångt spadformiga blad samt rosa blommor. Bör vara hyggligt härdig.

Tillbaka

Denna sajt använder cookies