Ruschia

 

Ruschia (Aizoaceae) är ett stort släkte om ca 300 suckulenta arter, de flesta från Sydafrika. Några få arter växer på hög höjd och kan vara tänkbara för frilandsodling. De odlas då i en mycket väldränerad jord i soligt läge. Bör skyddas mot vinterväta. Det finns inte så mycket odlingserfarenhet av dessa arter här i landet och det är tänkbart att de har svårt att klara våra ibland långa vintrar även i Sydsverige. Dock är de väl värda att testa då de är både intressanta och vackra.


R. gracillima kommer från Kapprovinsen och kan bli 2 dm hög med slanka blad som har nerböjd ände. Blommorna är ljust purpurfärgade. Är härdig t.o.m. USDA zon 5.

R. hamata härstammar bl.a  från Orange Free State i södra Afrika. Den är en buskig och marktäckande art som kan bli ca 3 dm hög med små gröna köttiga blad och mörkrosa blommor. Den är härdig t.o.m. USDA zon 6 och överlever minst -23°C

R. putterellii. Denna subalpina och alpina art härstammar Orange Free State i södra Afrika.  Den blir 10-20 cm hög och har blad som är svulna vid basen och tandade. Blommorna är ljust purpurfärgade. Arten är härdig t.o.m. USDA zon 5.

R. pulvinaris härstammar från kommer från Kapprovinsen och har avlånga, smala suckulenta blad i rosett och mörkrosa blommor. Arten är härdig t.o.m. USDA zon 6 och Klarar ner mot -30°C.

Ruschia pulvinaris 870 m.l. (Ghislain118) W

R. pulvinaris (fr. Wikipedia, foto: Ghislain118) 


Tillbaka

Denna sajt använder cookies