Sarcococca

 

Sarcococca är ett släkte stödsegröna buskar med knappa 20-talet arter i familjen buxbomväxter (Buxaceae). De har sitt ursprung i Asien.


S. confusa, sötbuxbom, är en städsegrön buske från Kina som blir 1,5-2 m hög. Den har strödda elliptiska glansiga mörkgröna blad. Blommorna är små och vita. Arten trivs i skuggiga lägen och vill ha en fuktig men väldränerad jord. Kan sticklingförökas. Härdig i zon I men bör klara zon II i skyddade lägen.

Sarcococca confusa 870 m.l. (Denis.prévôt) W

S. confusa (fr. Wikipedia, foto: Denis.prévôt)

 

 

S. hookeriana. Denna art blir maximalt meterhög och har smala lansettlika blad. Det finns en v. digyna som ska vara något härdigare och förefaller att vara ungefär lika härdig som S. confusa. Den har smalare blad och blir något högre. Arten trivs både i skuggiga och soliga lägen.

S. saligna är en vanligen lågväxande städsegrön buske med långa och mycket smala blad som blir upp till 15 cm långa. Blommorna är små och gröngula. Den har sitt utbredningsområde i västra Himalaya och återfinns på upp till 3000 m höjd vilket bör ge den en god köldhärdighet. Vanligtvis blir den bara meterhög men blir ibland det dubbla. Den tycker om skugga och vill ha en vädränerad något kemiskt sur jord (lågt pH-värde).

Tillbaka

Denna sajt använder cookies