Sophora

 

Sophora är ett släkte i familjen ärtväxter (Fabaceae). De är som de flesta arter i familjen parbladiga. Man räknar med att det finns ett 40-tal arter i detta släktet som består av buskar och träd. De trivs i en väldrä- nerad jord med tillgång på kvävefixerande bakterier.


S. davidii (syn. S. viciifolia) är en lövfällande buske som härstammar från Kina. De typiska ärtblommorna är vackert tvåfärgade i vit och blått. Bladen blir ca 25 cm långa och består av många något avlånga småblad. Denna buske kan bli drygt 2,5 m hög. Den är rankad som en USDA zon 5 eller 6 planta och bör åtminstone klara sig i landets 2-3 mildaste zoner.

Sophora davidii 870 m.l. (Wikipedia)

S. davidii (foto: Wikipedia)

 

S. japonica se Styphnolobium japonicum

S. koreensis är en gulblommande art från Korea.

S. macrocarpa är en mycket vacker städsegrön art från Chile med gula blommor. Jag har sett den rankad som en USDA zon 8 planta. Om det stämmer vore den värd att testas i de delar som ligger i denna zon t.ex. s.v. Skåne. Den ska kunna klara ca 18 minusgrader.

S. microphylla. Denna art som härstammar från Nya Zeeland är ett lövfällande träd med två växt faser. Under den första ungdomstiden som kan vara upp till 10 år blommar den inte. När den kommer in i vuxenfasen så strävar den uppåt. Dessa blad kan bli 15 cm långa och består av minst ett tretiotal nästan runda blad. Detta träd som oftast inte blir så stort men kan i sallsynta fall bli 25 m har gula blommor. Den vill ha en väldränerad jord och trivs i so eller halvskugga. Kan sticklingsförökas. Eventuellt härdigt i de mildaste delarna av zon I då det anses vara en USDA zon 8 art.


S. mollis (syn. Edwardsia mollis) är en asiatisk lövfällande upprätt buske som blir meterhög. Återfinns på upp till 2000 m och är härdig till minst -15°C. Den är uppdelad i tre underarter: ssp. mollis, ssp. griffithii och ssp. duthiei.

S. moorcroftiana är en buske från bl.a. Tibet, Bhutan och Indien som förekommer på över 4000 m.ö.h. och bör därför vara härdig en bit upp i Sverige. Den blir oftast bara meterhög  och har blåaktiga blommor. Spännande för den som vill testa något ovanligt.

S. secundiflora se Calia secundiflora

Tillbaka

Denna sajt använder cookies