Trachycarpus

 

Trachycarpus tillhör palmfamiljen (Arecaceae tid. Palmae) och omfattar ett antal mellanstora träd från Asien. Några av arterna hör till de härdigaste palmerna överhuvudtaget och är vanligt odlade över en stor del av Europa och andra subtropiska och varmtempererade områden.


T. fortunei, väderkvarnspalm, är tillsammans med T. wagnerianus den mest odlade palmen i Sverige. Den har sitt ursprung i Asien och är en 10-12 m hög solfjäderpalm. Stammen är karakteristiskt ”hårig” av fibrer vilket hjälper till att isolera mot stark kyla. Växer långsamt de första åren men när den börjat bilda stam tar den fart och kan lägga till ett par decimeter i höjden per säsong. Den brukar ibland anses fullt härdig i zon I men de kalla vintrarna 2009/10 och 2010/11 har visat att den behöver någon form av vinterskydd stränga vintrar även i de allra mildste delarna av landet. Man får räkna med att bladskador kan inträffa redan vid ca –12°C.
En sak man bör vara medveten om när det gäller en sådan här typ av planta är att den bara har en tillväxtpunkt. Den kan inte som de flesta buskar och träd skjuta nya skott nerifrån om toppen skadats. Det enda man kan göra är att såga av en bit av stammen då de ibland kan bilda nya blad sedan. I annat fall får man konstatera att plantan har gjort sitt. För att förbättra härdigheten bör man se till att ha en väldränerad jord och ett skyddat läge. Räkna med att små plantor inte är lika härdiga som större men att de är gengälld är lättare att skydda. Arten är oftast dioik men det lär finnas plantor som är självfertila. Blommar först när den blivit ett par meter hög.

Trachycarpus fortunei 120710

 T. fortunei

 

T. takil återfinns i nordvästra Indien (Himalaya) där den växer på upp till 2700 m höjd. Den är snarlik T. fortunei och anses av vissa som snäppet härdigare.


T. wagnerianus räknas ibland som egen art och ibland som en varietet av den förstnämnda. Den växer lite långsammare och har mindre och styvare blad än T. fortunei. Denna palm finns endast i odling då den inte förekommer vild. I USA brukar den rankas som något härdigare än T. fortunei men det beror troligen på att den svarar bättre mot de långa och varmare somrarna man har där då den inte visat sig härdigare i Sverige. På grund av de mindre, hårdare bladen så klarar den vind bättre än de andra arterna.

Trachycarpus wagnerianus

 T. wagnerianus

rarepalmseeds.com - palm seeds, cycad seeds, banana seeds

Tillbaka

Denna sajt använder cookies