Verbena

 

Verbena (Verbenaceae) är ett stort släkte som innehåller ca 250 arter varav majoriteten kommer från varma klimat i bl.a. Asien, Amerika och Afrika. Några få arter är tillräckligt härdiga för att kunna klara sig på friland i Sverige. Verbena är örtartade annueller och perenner med små attraktiva blommor som sitter i en kvast.


V. bonariensis, jätteverbena, är en ovanligt torktålig art från Sydamerika. Den kan bli styvt meterhög och nästan lika bred. Bladen är ovala till ovalt lansettlika och bli ca 1 dm långa. Blommorna är violetta. Kan övervintra på skyddade ställen i Sydsverige.

V. canadensis, doftverbena, från Nordamerika är en kortlivad perenn växt för soliga lägen med mörkt rosavioletta blommor. Bladen är kraftigt inskurna vilket gör dem mångfingrade.

V. hastata, blåverbena, från Kanada och USA kan bli meterhög med små blåvioletta blommor. Den har avlångt lansettlika blad med tandad kant. Arten föredrar en väldränerad fuktig jord på ett soligt ställe. V. hastata klarar sig vanligen upp till mellansverige.

V. officinalis, läkeverbena, är en ofta kortlivad perenn ört från Europa inklusive södra Sverige. Den har ljust blåvioletta blommor och blad påminnande om förra arten.

Verbena officinalis (teckn.) 870

 

 

V. rigida är en sydamerikansk art med blåvioletta blommor som ska kunna klara sig på friland. Den blir styvt halvmetern hög. Den har också snarlika blad som V. hastata.

Verbena sp.


Tillbaka

Denna sajt använder cookies