Viburnum


Viburnum davidii, gaffelolvon, (Adoxaceae tid. caprifoliacaea) är en liten städsegrön buske som sällan blir mer än 1 m hög. Bladen är läderartade och har tre karakteristiska markerade parallella nerver. De blir vanligen mellan 7-12 cm långa och 2,5-5 cm breda. De små blommorna är vita. Denna art härstammar från Kina. Den har inga stora krav på jord men den bör vara hyffsat väldränerad och odlas bäst i sol eller halvskugga. Kan förökas med halvförvedade sticklingar. Härdig till zon II.

Viburnum davidii 870.2

V. davidii

 

Viburnum propinquum är en moderat växande städsegrön art från bl.a. Kina och Taiwan som med tiden kan bli åtminstone 2-3 m hög. Den har ovala mörkgröna glansiga blad och röda bladskaft och grenar. Blommorna är vita. Den anses kunna klara åtminstone -18°C. Andra källor anger att den ska en hel del härdigare.


Viburnum tinus, lagerolvon, är en städsegrön buske eller litet träd som kan bli 6-7 m hög. Bladen är ovala till elliptiska och blir mellan 5-10 cm långa och 2-4 cm breda. Blommorna är vita. Arten härstammar från medelhavsområdet. Härdig i skyddade lägen i zon I.

 

Viburnum tinus 870 W

V. tinus (bild från Wikipedia)

Tillbaka

Denna sajt använder cookies